Delen?

Umar Ryad wil Europese geschiedschrijving ontdoen van oogkleppen

Moslims in Europa worden bijna zonder uitzondering geassocieerd met de intocht van gastarbeiders na de tweede wereldoorlog. Maar dat is een te veel te beperkte lezing van de geschiedenis volgens onderzoeker Umar Ryad. Al in de eerste wereldoorlog vestigden tienduizenden moslims zich in Europa om mee te vechten aan Britse, Duitse en Franse kant.
 
De fascinatie voor zijn onderzoek begon door puur toeval. In een archief in Cairo vond Ryad brieven van een moslim uit het Berlijn van de jaren twintig. “Er stonden hele gedetailleerde verhalen in over zijn leven in die tijd.” Hij besloot de naam op te zoeken in het telefoonboek. “Tot mijn eigen verbazing kreeg ik de zoon van de man aan de lijn.” Ryad besloot af te reizen naar het plaatsje Kornwestheim waar hij een heus archief op zolder aantrof.  Het was het startsein van een carrière die hem van een klein dorp in Egypte naar zijn promotie en academisch werk aan de Universiteiten van Leiden en Utrecht bracht.
 
Volgens Ryad zijn er nog veel misverstanden over moslims uit het interbellum. “Tot voor kort werd deze groep alleen onderzocht als onderdeel van de Europese koloniale geschiedenis,” een veel te beperkte lezing volgens hem, “moslims waren in die tijd niet alleen bezoekers of slachtoffers, het waren actoren die een belangrijke eigen rol hebben gespeeld in de Europese geschiedenis.”
 
Dat is meteen ook het belangrijkste doel van Ryad’s werk: de Europese geschiedschrijving ontdoen van de oogkleppen die veel onderzoek naar moslims in die tijd kenmerkt. “Moslims zijn een belangrijk onderdeel van het Europese heden en de Europese geschiedenis. Als je deze goed wil begrijpen kan je niet om ze heen.” 

Waarom waren Europeanen een eeuw geleden verliefd op de Islam? Aan de hand van een anekdote over een telefoonboek vertelt Umar Ryad (Universiteit Utrecht) hoe dat precies zit. Zijn videocollege voor de Universiteit van Nederland is te zien bij nu.nl
Het koninkrijk was door Nederlands-Indië 's werelds grootste islamitische rijk, maar een moskee paste hier niet. Lees het interview op Trouw.nl.
Umar Ryad is regelmatig te zien in de programma's van de Moslim Omroep. Zie moslimomroep.nl voor een overzicht.
In het Geobureau debatteren elke week twee gasten over een actuele, geopolitieke stelling. Vandaag: 'De Arabische Lente heeft in Egypte nooit kans van slagen gehad'. Met Amal Hamidallah, internationaal juriste en directeur van The Gulf Foundation, en Umar Ryad, docent geschiedenis van de Islam aan de Universiteit Leiden. Luister het debat terug op radio1.nl.
Umar Ryad is universitair hoofddocent religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij doet een groot onderzoek naar de positie van moslims in Europa tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Waren er toen al islamistische gemeenschappen in West-Europa en hoe ging dat? Luister het interview terug op dichtbijnederland.nl.
Umar Ryad over misvattingen die bestaan in de Amerikaanse maatschappij over de Islam.
Umar Ryad bij Hoe?Zo! Radio van de NTR. Kijk de uitzending terug op npowetenschap.nl.
De boodschap van de week is van Umar Ryad. De universitair hoofddocent van de Universiteit Utrecht benadrukt het belang van het bestuderen van de geschiedenis. Zijn boodschap gaat ook over de meerwaarde van het kennen van de islamitische geschiedenis van Europa. Kijk het filmpje terug op moslimomroep.nl.
De Moslim Omroep maakte een aflevering van MO Actueel over het onderzoek van Umar Ryad en zijn collega's naar moslims in Europa tijdens het Interbellum. Kijk voor meer informatie op moslimomroep.nl.