Mediatrainingen voor wetenschappers

Science ON AIR biedt verschillende trainingen voor wetenschappers. Onze mediatraining voorziet in een ideale verkenning van de wereld van de media. Daarnaast bieden we verdiepende trainingen aan die zich richten op het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn voor het doelgericht inzetten van diverse media-uitingen. De meeste trainingen geven we zowel aan groepen als individuen en zijn uit te breiden met ondersteuning van onze redactie. Ook zijn onze trainingen naar wens in te korten of uit te breiden. Wij zien trainingen als een startpunt van een traject waarin we u graag ondersteunen en faciliteren. Een interviewtraining komt tenslotte het best tot zijn recht als die wordt opgevolgd door een interview.

Mediatraining

Deze training voorziet in een introductie in het medialandschap, behandelt de kansen en gevaren van mediaoptredens, laat zien hoe een redactie werkt, hoe een presentator in elkaar steekt. Met iedere deelnemer stellen we een persoonlijke strategie op. Daarna gaan we in op het kort en bondig vertellen over het onderzoek. Maakt de training onderdeel uit van een mediapakket, dan wordt de training opgevolgd met de opname van een profielfilmpje en een bijbehorend interview.

Duur: één dagdeel

Interviewtraining r/tv

Onze interviewtraining gaat in op het geven van een interview op radio of televisie. We bespreken de voor- en nadelen van diverse programma's en hoe u een interview geeft waarin u uw boodschap kwijt kunt op een manier die het programma interessant houdt. Ook oefenen we het geven van een interview in een studio.

Duur training: één dagdeel

Social Media

Naast conventionele media, kunt u ook social media inzetten om uw doelen te bereiken. Groot voordeel is dat u zelf aan de knoppen zit. Deze training voorziet in een introductie in de wereld van de social media en helpt u bij het kiezen uit de opties. Ook leert u hoe u sociale media effectief en efficiënt inzet.

Duur: één dagdeel

Presenteren voor een breed publiek

Steeds meer evenementen bieden wetenschappers een podium. Dat kan gaan om De Nacht van Kunst en Kennis, de Beschaving of TED, een Pecha Kucha avond, maar ook om massale evenementen als Lowlands. Deze training gaat in op het structureren van uw verhaal, maar ook op lichaamstaal, interactie en het overwinnen van plankenkoorts.

Deze training kan ingezet worden als voorbereiding op specifieke evenmenten waarbij rekening wordt gehouden met het format. Dat deden we bijvoorbeeld bij FameLab, een wedstrijd waarin jonge wetenschappers drie minuten krijgen om wetenschap uit te leggen aan een breed publiek (zie: Marcia Brandenburg-Goddard).

Duur: één dagdeel

Opiniestukken schrijven

Als wetenschappers kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan het publieke debat. Een geschikt podium hiervoor is de opiniebijlage van een krant. Maar hoe komt u daar? En hoe schrijft u een goed opiniestuk? Dat en meer komt aan bod in deze training. Na de training zal onze redactie u helpen rondom de publicatie van uw eerste opiniestuk.

Duur: één dagdeel

Bloggen

Tijdens deze training leert u alles over het schrijven van een wetenschapsblog. Aan bod komen het opstellen van een persoonlijke strategie, het bedenken van onderwerpen, invalshoeken, aantrekkelijke koppen en het schrijven zelf. De trainer wisselt theorie af met oefeningen. Als dat van toepassing is komt ook de rolverdeling in een team ter sprake en wordt ter plekke een planning gemaakt. Deze training kan worden opgevolgd door het bloggen op ons blogplatform Wetenschap.nu. Hierbij bieden wij redactionele ondersteuning en toegang tot ons lezerspubliek.

Duur: één dagdeel

Videobloggen

De videoblog (vlog) is een aansprekende manier om uw onderzoek onder de aandacht van het brede publiek te brengen. Zeker als u voor uw onderzoek het veld in gaat of exotische oorden bezoekt, kan de videoblog een unieke inkijk geven in het werk van de wetenschapper. In deze training leert u de basale technieken van het filmen met de apparatuur die voorhanden is (bijv. een smartphone, selfiestick en externe microfoon). Dit gaat om zaken als compositie en geluid, maar ook het in beeld brengen van een verhaal.

Duur: één dag

Uitbreiding: redactietijd

De beste manier om omgang met de media onder de knie te krijgen, is door het te doen. Daarom is iedere training optioneel uit te breiden met redactietijd. In deze tijd gaat onze redactie gericht voor u aan de slag. Volgt u een interviewtraining, dan zorgt onze redactie ervoor dat u hierna ook vlieguren maakt op radio en/of televisie en volgt u een training in het schrijven van opiniestuken, dan helpt onze redactie u bij het schrijven en geplaatst krijgen van een opiniestuk. We geven geen garantie op mediaoptredens, want redacties houden hun journalistieke onafhankelijkheid.