Science ON AIR voor wetenschappers

Het concept


De kaartenbak van journalisten is beperkt. Vaak verschijnen steeds dezelfde experts in de media. Daar wil Science ON AIR verandering in brengen. Wij weten dat er bij kennisinstellingen veel meer mensen rondlopen met verstand van zaken, die daar ook nog eens goed over kunnen vertellen. Die wetenschappers helpen we hun weg te vinden naar de media. Dat doen we door opdrachtgevers bij te staan bij de ontwikkeling van een mediastrategie, mediatrainingen te verzorgen, ons online platform gratis open te stellen voor mediamakers en via persoonlijke profielen op onze website.

Scienceonair.com vormt de online-kaartenbak waar mediamakers per onderwerp de juiste experts krijgen aangereikt. 

Interesse in onze diensten? Neem geheel vrijblijvend contact op.

Strategie

Samen met onze opdrachtgevers (kennisinstellingen, hun faculteiten, instituten, afdelingen en onderzoeksgroepen) en hun persvoorlichters brengen wij een aantal doelen in kaart. Zoals het doel van een optreden in de media, de boodschap die de opdrachtgever naar buiten wil brengen en de doelgroep. Vervolgens bepalen we welke media daarvoor geschikt zijn. Tot slot selecteren we een verschillende wetenschappers die als boegbeeld naar buiten treden en de gekozen strategie uitvoeren. Als voorbereiding volgen zij onze instaptraining.

Trainingen

Iedere wetenschapper met een profiel op de website van Science ON AIR volgt onze instaptraining. Die training gaat in op de mediastrategie van de opdrachtgever en geeft een introductie van het medialandschap. Kansen en risico's van mediaoptredens komen aan bod en we geven een kijkje in de keuken van een redactie. Tot slot nemen we van iedere deelnemer een korte film op als oefening in het kort en bondig vertellen. Deze film is een onderdeel van het uitgebreide profiel op ons platform.

Na onze instaptraining kunnen wetenschappers kiezen voor diverse vervolgtrainingen. Bijvoorbeeld in het schrijven van een opiniestuk, presentatie, interviews voor radio of televisie of effectief gebruik van social media. Alle trainingen worden gegeven door mediaprofessionals. Na de training geven we de noodzakelijke ondersteuning om uw doelen te bereiken.

Lees hier meer over ons trainingsaanbod.

Platform

Na het volgen van de instaptraining krijgen wetenschappers een profiel bij Science ON AIR. Dit profiel is gericht op professionele mediamakers, zoals redacteuren, journalisten en organisatoren van evenementen. De profielen voorzien hen van alle informatie die zij nodig hebben om een keuze te maken. Hierbij gaat het om de inhoud van het onderzoek, maar ook om de vraag of een wetenschapper tijdens een mediaoptreden goed uit de verf komt. Daarvoor dient de korte profielfilm. Daarnaast plaatsen we eerdere mediaoptredens bij het profiel. Ook bieden wij de mogelijkheid videoblogs (vlogs) toe te voegen. Is de interesse gewekt, dan beschikken onze geregistreerde gebruikers over de directe contactgegevens.

Ook zonder profiel kunnen wetenschappers een account aanmaken op ons platform. Dit biedt toegang tot de profielinformatie van collega-wetenschappers. Zo kunnen ze bouwen aan een netwerk binnen en buiten hun vakgebied. Ze zijn niet zichtbaar voor journalisten en redacteuren in ons netwerk.

Redactie

Ter versterking van de koppeling tussen wetenschap en media beschikt Science ON AIR over een eigen redactie. Die bestaat uit ervaren journalisten met een groot netwerk in de media. Ze onderhouden contacten met redacties en denken mee over de invulling van artikelen en programma's.

Onze redactie is breed inzetbaar. Voor de productie van evenementen en programma's, maar ook voor de ontwikkeling van nieuwe formats. Hierbij koppelen we vraag en aanbod van de verschillende partijen.

Interesse in onze diensten? Neem geheel vrijblijvend contact op.