Delen?
Jonge neurospsychologe hekelt eenzijdige benadering 

Marcia Goddard maakte een spectaculaire entree, eerder dit jaar. De jonge neuropsychologe won niet alleen de FameLab-competitie. Ze maakte ook indruk met haar pleidooi om te stoppen met de ‘confectiebehandeling’ van autisme. De ene autist is de andere niet, betoogt ze op basis van onderzoek. De diagnosestelling moet anders én de behandeling moet op maat.
 

Goddard is zich ervan bewust dat ze een steen in de vijver heeft gegooid. In het nog zo recent bijgewerkte internationale handboek voor de classificatie van psyschische stoornissen (DSM-V) bestaat maar één label ‘autisme’. De diagnosestelling is eenvoudig: de behandelaar loopt een lijstje af met symptomen en trekt conclusies. De behandeling kan beginnen, zou je zeggen. Maar Goddard is het er niet mee eens.
 
Zelf onderzocht ze kinderen met idiopatisch (= zonder bekende oorzaak) autisme en jongetjes die autistisch waren doordat ze een extra x-chromosoom hadden. Het gedrag van beide groepen vertoont  overeenkomsten; ze leggen moeilijk contact. Maar in de MRI scanner ontdekte Goddard dat voor gezichtsherkenning bij de groep met de genetische afwijking vooral de voorste gebieden in de hersenen werden geactiveerd. Terwijl bij de idiopatische groep de 'normale' gebieden werden geactiveerd, zij het minder dan bij ‘gewone’ mensen.
 
‘Ik heb twee groepen onderzocht waarbj de route in de hersenen dus compleet verschillend is, waarbij compleet andere delen van de hersenen actief worden,’ zegt Goddard. ‘Maar, wie weet, heb je wel twintig verschillende soorten - is autisme een spectrum.’ En als dat zo is, moet de behandelking ook anders. In Goddards woorden: ‘als je specifiek op die hersenactiviteit in gaat, kun je het gedrag verbeteren.’
 
Zelf gaat Goddard een voorzet doen. Nu de techniek het mogelijk maakt om ín de MRI de activatie van de hersenen realtime te veranderen tijdens het doen van verschillende taken wil ze ‘denkspelletjes’ doen met haar proefpersonen. Feedback én de reactie daarop dus, allemaal ín de MRI.
 
Het is boeiend onderzoek met direct maatschappelijk nut. Dat is precies waar Goddard het voor doet. Ze wil de diagnosestelling en de concrete behandeling van autisme verbeteren. En ze wil er graag over vertellen. Dat ze onder woorden kán brengen, bewees ze door de loodzware competitie van FameLab te winnen,  

Neurowetenschapper Marcia Goddard is genomineerd in de Viva 400 Knappe Koppen. De genomineerde vrouwelijke hoogleraren en ondernemers hebben ieder op hun eigen manier een stempel gezet op 2015. Wint Marcia de Viva400-Award in de categorie Knappe Koppen? Stemmen kan tot 4 november.
Op haar geheel eigen wijze pitcht Marcia Goddard haar onderzoek in Brussel tijdens de Conference on 50 Years of EU Pharma legislation. 
Bekijk het videoverslag van de hele conferentie, of ga direct naar de pitch van Marcia. Die begint op 04:28:36
Wetenschappers. debutanten, prijswinnaars, vers gepromoveerden die we in de gaten moeten houden. Deze week: kun je autistische breinen veranderen? Marcia Goddard (30), promovendus en docent aan de Universiteit Leiden, zoekt naar het antwoord. Lees het interview op Volkskrant.nl.
Niet één, maar twee keer winnen bij dezelfde wedstrijd. Het overkwam de Zaanse neurowetenschapper Marcia Goddard. Bij de nationale finale van Famelab is ze door zowel jury als publiek verkozen tot beste communicator op wetenschappelijk gebied. Als klap op de vuurpijl riep Niek haar ook nog uit tot ‘Winnaar van de Dag’.
Marcia Goddard was op 29 april te gast bij het Leidse wetenschapsprogramma Science071.
Deze pitch hield Marcia Goddard tijdens de halve finale van FameLab 2015. Uiteindelijk won zij de competitie. Bekijk de uitzending van De Kennis van Nu over FameLab op npo.nl.
Hersenonderzoeker naar autisme wint Famelab

Nu het stof rond de 2015-editie van Famelab is gaan liggen, praten we met winnares Marcia Goddard en juryvoorzitter Jeroen Geurts over het onderwerp waar Marcia mee won: autisme.

De Nederlandse doctoraatsonderzoeker Marcia Goddard is de winnaar van de Nederlandse editie van Famelab geworden. Zij deed hersenonderzoek naar de verschillende vormen van autisme. Een van de juryleden, Jeroen Geurts (VuMC), is eveneens hersenonderzoeker.

Samen met hen kijken we naar de huidige stand van onderzoek over autisme. Eveneens hebben we het over het effect van winnen van prijzen op een wetenschapper zijn of haar carrière.
Met deze pitch won Marcia Goddard de finale van FameLab 2015.
Met dit promofilmpje wist Marcia Goddard extra stemmen binnen te halen voor de publieksprijs van FameLab 2015. Uiteindelijk werd ze zowel door de jury als het publiek tot winnaar verkozen.
Op de nacht van zondag 3 mei op maandag 4 mei was Marcia Goddard vier uur lang te gast bij het programma Nachtkijkers op NPO Radio 1.
Marcia Brandenburg-Goddard stond op 4 juni 2015 in de internationale finale van FameLab in Cheltenham.
Science ON AIR vindt het belangrijk dat wetenschappers leren over hun eigen onderzoek te vertellen voor een breed publiek. Daarom hebben wij deze video voor de British Council gemaakt waarin Marcia Goddard uitlegt wat deelname aan de competitie haar heeft opgeleverd.
Waarom kan die ene collega niet gewoon eens een keer flexibel zijn? Waarom speelt uw kind liever niet met andere kindjes? En waarom komt uw buurman nooit op de koffie, maar wil hij wel je computer repareren? Het autismespectrum is zo breed dat iedereen wel iemand kent die erin zit. Marcia Goddard schreef er Anders denken over. Een boek over valkuilen en verborgen talenten van autisme.