Delen?
Inmiddels geeft hij een overvloed aan lezingen en is hij net zoveel docent en spreker als onderzoeker, maar als hij diep in zijn hart kijkt dan spendeert Erik Kwakkel nog steeds het liefst zijn tijd in de krochten van onze universiteitsbibliotheken. Als expert in de paleografie en codicologie zoekt de Leidenaar naar de betekenis die verscholen ligt in de vormen van middeleeuwse manuscripten.

Wat is nou het belang van jouw onderzoek? Het is een vraag die Kwakkel regelmatig moet beantwoorden. “Wat is überhaupt het belang van historisch onderzoek?”, kaatst hij terug, “het zegt iets over hoe wij vroeger leefden. In dit geval over hoe wij boeken lazen.” Volgens de historicus zegt het omhulsel en de vorm van een middeleeuws boek bijna net zoveel over onze geschiedenis als de inhoud. “We kunnen door ons onderzoek heel precies schatten hoe oud bepaalde boeken zijn, dat zegt veel over de ontwikkeling van ons schrift in het verleden.’’

Blij is Kwakkel met een beurs die hij kortgeleden wist te versieren en waarmee hij de basis hoopt te leggen voor vernieuwend onderzoek. Met een recentelijk ontwikkeld röntgenapparaat kunnen ze voor het eerst in de kaften van middeleeuwse boeken kijken zonder deze te hoeven beschadigen. Daar blijken ware schatten in verborgen te zitten. “De kaften van deze boeken werden vroeger vaak gevuld met afvalpapier, briefjes of ander persoonlijk materiaal. Toen was dat onbelangrijk, nu zijn die vulsels vaak interessanter dan de boeken zelf.” 

Blog: www.medievalbooks.nlhttp://www.medievalbooks.nl
Tumblr: erikkwakkel.tumblr.com

In de kaften van zestiende-eeuwse boeken zitten talloze stukjes perkament met middeleeuwse teksten verborgen. Met röntgenstraling leggen materiaalonderzoeker Joris Dik en boekhistoricus Erik Kwakkel deze verborgen middeleeuwse bibliotheek bloot. “We zijn aan het schatgraven.” - TU Delta
Erik Kwakkel is geen alledaagse wetenschapper. Als een echte Sherlock Holmes bestudeert hij middeleeuwse boeken van top tot teen, behalve... door ze te lezen. Luister het interview in De Kennis van Nu op NPOwetenschap.nl.
In Leiden is een middeleeuws aanwijsschijfje ontdekt, een papieren 'browser' die een teken is van de kennisexplosie die toen plaatsvond. Lees het artikel op volkskrant.nl.
Gold mine of cheeky medieval doodles show ancestors just as silly as us. Lees het artikel op edition.cnn.com.
Erik Kwakkel was in 2013 te gast in OBA Live. Luister het interview op human.nl.
Erik Kwakkel over middeleeuws afval dat hij ontdekte in de bibliotheek van de Universiteit Leiden.
Dolf Jansen interviewde Erik Kwakkel. Kijk het interview terug op spijkersmetkoppen.vara.nl.