Sara Polak schrijft wekelijks over verkiezingen VS

29 juli 2016
Sara Polak schrijft wekelijks over verkiezingen VS
Amerika-deskundige Sara Polak van de Universiteit Leiden volgt voor de dagbladen van de Holland Media Combinatie, waaronder het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en De Gooi- en Eemlander, de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dankzij Science ON AIR schrijft zij een wekelijkse column over opvallende gebeurtenissen in de politieke strijd. Wat drijft haar?

“Als Amerikanist volg ik het nieuws rond de verkiezingen natuurlijk en vaak schrijf ik er in gedachten al verhalen over. Ik vind het ontzettend leuk en spannend om dat nu voor een echt publiek te doen. In de wetenschap is wel doorgedrongen dat je als wetenschapper met publiek geld wordt betaald. Je moet je kennis en inzichten dan ook delen met een breed publiek. Ik wil de lezer anders laten kijken naar de Amerikaanse geschiedenis en de cultuur.”

Schakeringen
“Mensen hebben vaak een clichématig beeld van de VS. Het is door de overdaad aan Amerikaanse films, televisieseries en andere cultuuruitingen makkelijk te denken dat je het land wel snapt. In werkelijkheid is Amerika heel divers en rijk geschakeerd. De verkiezingen vormen een mooie gelegenheid om daarover meer te vertellen. Mijn columns gaan niet alleen over de verkiezingen. Ze gaan over geschiedenis en maatschappelijke context.”

Framing
“Mijn proefschrift ging over Franklin D. Roosevelt en hoe hijzelf de beeldvorming rond zijn persoon stuurde. Het is tegenwoordig essentieel voor politici om authentiek over te komen, maar alles wordt gestuurd. Je ziet dat Clinton en Trump – en hun spindoctors en voorlichters – daar elk op hun eigen manier mee spelen en soms worstelen. Clinton gebruikt op Twitter altijd de hashtag #ImWithHer. Het kamp van Trump bedacht toen #ImWithYou. Waarmee Trump wil zeggen dat hij aandacht heeft voor de gewone man: ik ben er voor jou. Die strijd wordt de komende maanden heel interessant.”

Tegenstellingen 
“Ik zal ook mijn eigen ervaringen in het land gebruiken om dingen te illustreren. De tegenstellingen in de VS zijn groot. De buurt waar ik woonde, ligt vlakbij de Yale Universiteit in New Haven, Connecticut. Heel wit, met gezinnen en jonge kinderen, yoga en een biologische markt op zondagochtend. Terwijl de mensen in de ring daarom heen arm zijn en kampen met drugsproblemen. In de VS is dat verschil veel zichtbaarder dan hier.”

Achtergronden
“Ik hoop dat ik lezers wat meer achtergrond kan meegeven, zodat ze de verkiezingen beter snappen. Hopelijk doen ze nieuwe ideeën op en bekijken het land anders dan vroeger.”

Artikelen (betaalmuur)

'De Amerikaan gaat voor het verhaal' (interview)

Columns en analyses(betaalmuur)

De Verenigde Staten onder Donald Trump

Terug van weggeweest: de nucleaire dreiging (12-08-2017)
De lange traditie van vuurwapengeweld in de VS (17-06-2017)
Gaat Trump Nixon achterna? (20 mei 2017)
Kan het systeem Trump beteugelen? (25 maart 2017)
Inauguratierede Trump bevatte geen handreiking (27 januari 2017)
Engerd Sessions ontsnapt aan de aandacht (13 januari 2017)
Positief over Donald Trump (18 december 2016)
Hoe de woorden van Trump daden zijn (03 december 2016)

De Amerikaanse verkiezingen
Trump en de nacht van de schaamte (12 november 2016)
De hooivorken worden geslepen (08 november 2016)
Hoe Amerika een president kiest (04 november 2016)
Trump zaait twijfel over verkiezingsuitslag (22 oktober 2016)
Een tikkende tijdbom in de VS (14 oktober 2016)
Hypocrisie bij de Republikeinen (10 oktober 2016)
Wat als Trump de verkiezingen wint? (30 september 2016)
Clinton domineert het eerste debat (27 september 2016)
Is Georgia wel een swing state? (23 september 2016)
Waar is de erfenis van Abraham Lincoln (16 september 2016)
Lewinsky-affaire achtervolgt Hillary (11 september 2016)
Waarover stemmen Amerikanen op 8 november? (27 augustus 2016)
Clinton en Trump: perfect tegen spontaan  (Analyse 30 juli 2016)