Delen?
De hogescholen in Nederland zijn (weer) prettige plekken om te werken en te studeren. Dat komt mede door lector Daan Andriessen (HU). Hij helpt om de balans te vinden tussen een vak leren en goed onderzoek doen.
 
Terwijl de discussie over rendementsdenken op universiteiten doorwoekert, is het HBO een oase van rust. Het is er zo lekker werken (en studeren) dat docenten nu zelfs overstappen van universiteit naar hogeschool. Dáár heerst geen onmenselijke druk om te publiceren. Je kunt er ‘gewoon’ onderwijs geven. En - natuurlijk - praktijkgericht onderzoek doen. Hoe? Lector Daan Andriessen geeft  EHBO. Eerste hulp bij onderzoek.
 
Een jaar of vijf geleden stond de wereld op z’n kop. Studies op de hogescholen zouden niet deugen, diploma’s waren niets waard. Uiteraard lag het allemaal iets genuanceerder, hoewel een aantal opleidingen daadwerkelijk werd afgekeurd. Andriessen stelt vast dat dit kwam omdat je er als student niet leerde om goed onderzoek te doen.
 
En toen sloeg de slinger door naar de andere kant. Bang om opnieuw afgerekend te worden op slecht resultaat (Andriessen: ‘De kramp van 2010. Ze keken in de koplampen van de visitatiecommissie’) legde de ene na de andere opleiding de nadruk op onderzoek. 
 
‘Studenten moeten óók onderzoeken. Maar ik wil in het ziekenhuis niet geholpen worden door een verpleegkundige die alleen maar heeft geleerd om goed onderzoek te doen,’ zegt Andriessen. ‘Naar de universiteit ga je om onderzoek te doen - en dat in praktijk te brengen. Naar de hogeschool om een vak te leren.’ Andriessen benadrukt dat (dus) een balans moet worden gevonden tussen de praktijkgerichte opleiding en het doen van kwalitatief goed onderzoek.
 
Als lector methodologie van praktijkgericht onderzoek helpt Andriessen (1965) om die balans te vinden. Docenten kunnen bij hem terecht voor vragen als: hoe formuleer ik een goede vraagstelling? Hoe interpreteer ik de conclusies van mijn onderzoek binnen mijn vakgebied? Hoe breng ik de resultaten over de bühne? ‘Daar kun je me dag en nacht voor bellen!’
 
De werkwijze van Andriessen slaat aan. Zodanig dat HBO-opleidingen niet alleen weer aantrekkelijk zijn voor studenten, maar dus ook voor docenten en collega-lectoren. Pas nog stapte een onderzoeker van de TU-Delft binnen. Minstens drie keer per jaar moest hij publiceren in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift. Peer reviews, de hele mikmak. Op het HBO, zo vertelde hij Andriessen, kon hij met z’n vak zélf bezig zijn, De lector: ‘niet dat je hier niet hoeft te onderzoeken; integendeel. Maar je wordt er niet op afgerekend,’

Meer over het onderzoeksthema Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek vindt u op POdium.

Websites
www.methodologie.hu.nl
www.onderzoekscoach.nl

Presentatie gehouden door Daan Andriessen tijdens het FACTA congres "externe validering van HBO toetsen en examens", Utrecht, 20 november 2013.